HN: Zadarmo - conVERTER

Uvádím doslovný přepis článku, který vyšel na serveru iHned 14. 5. 2002 v rubrice ZADARMO. Autorem článku je Jiří Laudát.

Potřebujete zjistit, kolik je žejdlíků v jednom litru, jak dlouhý je provazec viničný a kolik měří látro jáchymovské? Nebo se jen o něco prozaičtěji zajímáte, kolik sekund má milénium? Na podobné otázky v okamžiku odpoví český nástroj pro převod fyzikálních jednotek ConVERTER, jehož možnosti jsou dosti úctyhodné. Obsahuje pravděpodobně všechny jednotky, které znáte, a navíc i některé, o nichž se možná dozvíte poprvé, buď proto, že nejsou již dávno používané, týkají se exotických oblastí vědních disciplín, nebo se v našich končinách nepoužívají. A pokud přece jen nějaká chybí, není problém, aby ji uživatel do programu doplnil.

Jednotky je možné vyhledávat buď přímo dle zadaného názvu, dále v jejich celkovém seznamu, nebo seřazené podle veličin, takže třeba kilogram najdete samozřejmě pod hmotností. Pak jen stačí zadat číselnou hodnotu a u všech jednotek příslušné veličiny se zobrazí přepočet. Zvláštní náhled ukáže i převod mezi hodnotou původně zadané jednotky a té, kterou následně vybereme. Výsledky lze přečíst, vytisknout a případně vložit přes schránku Windows do libovolného dokumentu.

Užitečný je stručný popis, kterým disponuje většina jednotek, a tak se například dozvíte, že amma je biblická délková míra či že další jednotka k měření délky, yard, se v Británii používá od roku 1101 a byla původně určena jako vzdálenost špičky nosu a konce palce upažené ruky krále Jindřicha I.

K větší přehlednosti přispívá možnost omezit zobrazené jednotky na ty více užívané a také lupa, což je okno se zvětšeným náhledem aktuálního převodu.

ConVERTER nemá složité ovládání, navíc disponuje přehlednou nápovědou. (LAU)

Operační systém: Windows 9x/Me/NT

Domovská stránka programu: http://www.hyperlink.cz/bures/index.htm

Velikost souboru: 2.83 MB

Licence: freeware, revieware

Jazyk: český

Doplnění

V době zveřejnění článku byla ještě dostupná na serveru Hyperlink. Tato adresa byla zrušena. Místo ní je aplikace dostupná na serveru conVERTER.

Poděkování

Chci touto cestou poděkovat za zveřejnění příznivé recenze na mou aplikaci conVERTER.

Recenze HN

Recenze aplikace conVERTER vydaná na iHned.cz 14. 5. 2002.

Kontakt

Jiří Bureš

bures@centrum.cz

Úvod | Novinky | Mapa webu | FAQ | Weblog | Autor Jiří Bureš
© 2002 Jiří Bureš